Barion Pixel

Szerves trágya 4./ lótrágya

Lótrágya-komposzt készítése és használata

A lótrágya jó tápanyagforrás, és számos házikert kedvelt kiegészítője. A lótrágya komposztálása elősegítheti a komposzthalom szuper feltöltődését. Nézzük meg, hogyan használjuk fel a lótrágyát műtrágyaként és a komposzthalomban.

A lótrágya jó műtrágya?

 Vidéken könnyen beszerezhető lótrágya megfelelő és olcsó műtrágya a növények számára. A lótrágya lendületet adhat az új növényeknek, miközben alapvető tápanyagokat biztosít a folyamatos növekedéshez. Megfelelő mennyiségű szerves anyagot tartalmaz, és többféleképpen alkalmazható. Tápértéke is valamivel magasabb, mint a tehén- vagy sertéstrágya.

Hogyan használható a lótrágya műtrágyaként? 

 A friss trágyát nem szabad a növényekre teríteni, mert megégetheti a gyökereiket. Azonban a jól érlelt trágyát, vagy azt, amelyet télen hagytak kiszáradni, anélkül lehet bedolgozni a talajba, hogy félni kellene az égéstől.

A  táplálóbb lótrágya több gyommagot is tartalmazhat ezért általában jobb, ha a kertben komposztált lótrágyát használnak. A komposztálásból származó hő hatékonyan elpusztítja e magvak nagy részét, valamint az esetlegesen jelen lévő káros baktériumokat. A komposztált lótrágya az év bármely szakában felhasználható a kertben is. Csak szét kell teríteni  és bedolgozni a talajba.

Lótrágya komposzt 

 A lótrágya komposztálása nem különbözik a hagyományos komposztálási módszerektől. Ez a folyamat nem igényel speciális eszközöket vagy szerkezeteket. Valójában kis mennyiségű lótrágya könnyen komposztálható lapáttal vagy vasvillával.

Ráadásul egy egyszerű, szabadon álló kupacból könnyen komposztot lehet készíteni. Míg további szerves anyagok hozzáadása a halomhoz táplálóbb műtrágyát hozhat létre, ez nem mindig szükséges. Akkor is optimális eredmény érhető el, ha csak annyi vizet kap, hogy nedvesen tartsa a halmot, miközben naponta legalább egyszer meg van forgatva. A gyakori forgatás elősegíti a komposztálási folyamat felgyorsítását. A halom ponyvával való lefedése segíthet viszonylag szárazon tartani, de még mindig elég nedves ahhoz, hogy termelni tudja  valamint megtartani a szükséges hőt. Nincs meghatározott ideális idő a lótrágya komposztálására, de általában két-három hónapig tart, ha megfelelően végzik. Akkor áll készen ha a lótrágya komposzt úgy fog kinézni, mint a talaj, és elveszti „trágya” szagát.

A komposztált lótrágyával jobb eredményeket lehet elérni a kertben. A talaj levegőztetése és vízelvezetése nagymértékben javítható, ami végső soron a növények egészségesebb növekedését eredményezi.

A bejegyzés a

https://www.gardeningknowhow.com/composting/manures/horse-manure-compost.htm

alapján készült.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM