Barion Pixel

Szerves trágya 3./ sertés trágya

Sertéstrágya komposzt

 A régi gazdák ősszel sertéstrágyát forgattak a talajba, és hagyták, hogy a következő tavaszi vetésig tápanyaggá bomoljon le. Ezzel az a probléma, hogy túl sok sertés hordozza a trágyájában az E. colit, a szalmonellát, a parazita férgeket és egy sor más kórokozót. 

Mi a válasz, ha van egy kész sertéstrágyaforrás és egy tápanyagra szoruló kert? Komposztálás! Tanuljunk meg többet a sertéstrágya komposztálásáról kerti használatra.

Használható-e sertéstrágya kertekben? 

Igen. A sertéstrágya kerti felhasználásának legjobb módja a komposztálás. A komposztot sok kertész „fekete aranyként” ismeri, mert a kertnek nagyon jót tesz. 

  • Szellőzteti a talajt, hogy a gyökerek könnyebben áthaladjanak, 
  • segít megőrizni a nedvességet, 
  • sok tápanyagot is hozzáad a növekvő növényeknek.

 Mindez úgy jön létre, hogy a házból és az udvarból származó nem kívánt szemét komposzthalommá alakítható vagy komposztládába helyezhető.

Sertéstrágya komposzthoz 

A sertéstrágya komposztálásának kulcsa az, hogy magas hőfokon kell működnie, és gyakran meg kell forgatni. Lebontja és elpusztítja az összes olyan organizmust, amelyet hordozhat, és amelyek veszélyt jelentenek az egészségre.

Egy kupacot kell ősszereakni különböző összetevők keverékével. Ehhez szükséges: 

  • sertéstrágya,
  • szárított fű,
  • elhalt levelek
  • konyhai hulladék,
  • kihúzott gyomok
  • és  egy kiskerti föld

A  kupacot nedvesen kell tartani, de nem nagyon, hogy beinduljon a bomlási folyamat. A komposztnak levegőre van szüksége ahhoz, hogy átalakuljon, és a halom forgatásával levegőhöz jut. Lapát, vasvilla vagy gereblye alkalmas arra hogy a kupac, alsó  részéből az anyagok a tetejére kerüljenek. Ezt legalább havonta egyszer el kell végezni, és legalább négy hónapig hagyni hatni, mielőtt felhasználható lenne. A legjobb időzítés a sertéstrágya kerti felhasználására az, ha ősszel friss komposzthalom készül, amikor a szezon végén a kert és az udvar rendbetételére kerül sor. Három-négy hetente meg kell forgatni, amíg leesik a hó ( már ha leesik 😊🌨), majd le kell takarni ponyvával, és hagyni a komposztot egész télen “főni”.

A tavasz beköszöntével egy halom  tápanyagban gazdag komposzt lesz,  amely ideális a talajba való bedolgozáshoz és készen áll a sertéstrágya műtrágya a kertben való felhasználásra.

 A bejegyzés a 

https://www.gardeningknowhow.com/composting/manures/pig-manure-compost.htm

alapján készült.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM