Barion Pixel

Szerves trágya 2. / csirke trágya

Információk a trágya komposztálásáról

A trágyával történő komposztálás nem új keletű fogalom, bár a komposztáláshoz használt trágyák különféle típusai lehetnek, és sok van. A trágyakupacok komposztálása nagyszerű módja annak, hogy egészséges talajt állítsunk elő, amely egészséges növényeket eredményez. A trágya komposztálására vonatkozó alábbi információk segítenek az indulásban. Megismerhetik hogyan kell a trágyával komposztálni, tippeket kaphatnak a különféle trágya fajtáknak a használatához a komposztáláshoz, beleértve azt is, hogy hogyan kell használni.

Csirketrágya használata a kertben

A csirketrágyát teljes értékű műtrágyának tekintjük, mivel a növények számára szükséges tápanyagból tizenhárom félét tartalmaz a. A nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) ellátásán kívül a következő makro- és mikroelemeket tartalmazza:

 • kalcium
 • kén
 • mangán
 • magnézium
 • Réz
 • cink
 • klórok
 • bór
 • Vas
 • molibdén

Sajnos a csirketrágya is tartalmaz káros kórokozókat, ezért biztonságos kezelésének és kerti kijuttatásának módszerei elengedhetetlenek az élelmiszer eredetű betegségek megelőzéséhez.

Mennyi ideig kell komposztálni a csirketrágyát

A csirketrágya komposztálása az egyik módja a káros betegségek elleni küzdelemnek. Ha a komposzthalmot megfelelően karbantartják, a szerves anyagok hasznos mikrobák általi lebontásának melléktermékeként hő keletkezik. A 63-71 °C közötti hőmérséklet-tartomány legalább három egymást követő napon csökkentheti a káros kórokozókat, miközben megvédi a hasznos mikrobákat. Amellett, hogy csökkenti a betegségeket okozó mikroorganizmusokat, a komposztálás stabilizálja a csirketrágyában található tápanyagokat, és kémiai vegyületekké alakítja azokat, amelyeket a növények hasznosítani tudnak. 

A csirkealomból készült komposzt hozzáadása a kerti talajhoz a következő előnyökkel jár: 

 • lazítja a nehéz talajokat, például az agyagot
 • növeli a talaj vízmegtartó képességét
 • javítja a levegőztetést 
 • javítja  a vízelvezetést
 • csökkenti az eróziót 
 • lassan bocsátja ki a tápanyagokat

Mennyi ideig kell a csirketrágyát komposztálni, mielőtt kiteríthető lenne a kertben?

A válasz csalódást fog okozni. Míg a megfelelően karbantartott csirkealmos komposzthalom akár öt-hat hét alatt is képes befejezni a bomlási folyamatot, az ajánlás szerint három-négy hónapig kell várni.

A csirketrágya öregítése

Még egy megfelelően karbantartott komposzthalom felülete és oldala közelében is vannak olyan területek, amelyek nem tarthatók fenn 63 0C-on a kórokozók elpusztításához szükséges három egymást követő napon. A halom gyakori megfordítása elősegíti ezeknek a területeknek a komposztálását, de nincs garancia arra, hogy az összes betegséget termelő organizmus elpusztul.

A komposzt kiszárítása

A trágya komposztálásának alternatív módja, ha közvetlenül a kertben szórják ki, és hagyják öregedni. Javasolt, hogy a talajjal érintkező zöldségféléknél a komposztot vagy a trágyát 120 napig, a talajjal nem érintkező növényeknél pedig 90 napig, (például a kukoricánál) érleljük mielőtt vetnénk.

Hogyan és mikor hordjuk ki a csirketrágyát a kertben 

Míg a kikeményedett komposztot ki lehet szórni a kertre, és három-négy héttel az ültetés előtt bedolgozni, ajánlatos a friss vagy nyers csirketrágyát ősszel kiszórni, miután az év összes termését eltávolították. . A mélyalmos módszert, ideális  arra hogy  befejeződjön a komposztálást a kertben.

Friss vagy komposztálatlan  csirke trágya szórható a kertre 6 kg 9 négyzetméterre A friss csirketrágya magas ammóniát tartalmaz, amely gyorsan elpárolog. Annak érdekében, hogy a nitrogénnek ez az oldható formája ne vesszen el, ajánlatos a kijuttatást követő 12 órán belül friss trágyát a talajba juttatni. A komposztált csirke trágyából 100 négyzetméterenként 20 kg szórható ki. A komposzt stabilabb, mint a friss trágya, és nem kell olyan gyorsan bedolgozni, de néhány héttel az ültetés előtt a talajba beforgatva biztosítja, hogy a mikrobiális aktivitás ne zavarja a mag csírázását.

Az érlelt csirketrágyát vagy a csirketrágya-komposztot virágok és dísznövények körül is lehet használni, ahol az élelmiszer-eredetű betegségek nem okoznak gondot. Friss csirke trágyát azonban soha nem szabad a növény oldalához kijuttatni. A magas ammóniatartalom miatt a friss trágya „forró” és károsítja vagy elpusztítja a növényeket.

A bejegyzés a 

https://www.gardeningknowhow.com/composting/manures/how-to-age-fresh-chicken-manure.htm

alapján készült.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM