Barion Pixel

Szerves trágya 1.

Legjobb trágya a kertekhez

A talaj tápanyagokkal való kiegészítése a földgazdálkodás fontos része. A talajban jelenlevő szerves és szervetlen anyagok ugyanis idővel elhasználódnak, elfogynak és pótolni szükséges. A trágya egy talajjavító, amely segíthet a tápanyagok visszajuttatásában és felszívásában, így hatékony termesztőközeggé válik a következő szezonban. Többféle trágya létezik, felhasználásának előnyei és hátrányai is vannak. A különböző típusú állati trágyák különböző szintű makrotápanyagokat tartalmaznak, ezért megfelelően komposztálni kell a hatékony felhasználáshoz, és eltérő arányban kell használni, hogy elkerüljük a növények károsodását az egyik vagy másik tápanyagtól.

A trágya jó vagy rossz?

 A házi kedvencek és a haszonállatok mind hozzájárulhatnak a kert trágyájához, de mindegyiknek megvan a sajátos kezelési módja a kertje (és bizonyos esetekben az Ön) egészsége érdekében. A trágya az állatok ürüléke, amelyeket komposztálnak, hogy eltávolítsák a kórokozókat, és lebontsák, hogy a növények gyorsabban felvegyék. A komposztálatlan trágyát óvatosan kell használni, mivel hosszabb ideig tart lebomlásuk, és gyommagokat vagy betegségeket tartalmazhatnak, amelyek átterjedhetnek a talajba.

A trágya műtrágyaként való felhasználása valószínűleg a termesztés korai napjai óta létezik. Gazdag nitrogénforrás, de bőven tartalmaz más tápanyagokat is. Mivel a trágya hulladék, gondosan kell használni.

Nyerstrágya is használható, de a fel nem bontott ürülékhez szag is társul, valamint vonzza a legyeket. A nyers trágya használatának előnyei és hátrányai között szerepel, hogy túlságosan „forró”, ami azt jelenti, hogy a tápanyagkoncentrációja túl magas lehet a növények számára, és kiégethetik őket. A nyers trágya túl gyors növekedésre késztetheti a növényeket, így vékonyak és lábasok lesznek, és gátolja a csírázást. Ha nyers trágyát használ, akkor a szezon végén alkalmazza, hogy a hulladéknak legyen ideje lebomlani a következő szezon ültetése előtt.

Melyek a különböző trágyafajták? 

A trágya bármely állatból származhat, de nem mind egyforma. A magvak elpusztításához és  hatékony lebontásához legalább 60 0C hőmérsékletet kell elérnie  hosszú ideig. Az idő az állati trágya típusától függően változik. Például minden macskaürüléket vagy kutyatrágyát legalább két évig komposztálni kell, és nem lehet közvetlenül élelmiszernövényekre juttatni.

Emberi trágyát vagy humántrágyát soha nem szabad a  felhasználni. Hulladékainkban gyógyszerek, betegségek és még sok más lehetséges probléma rejtőzik, és csak a professzionális komposztálók rendelkeznek az emberi hulladék megfelelő és biztonságos komposztálásához szükséges eszközökkel és tudással. A hagyományos hazai trágya is változó mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ezért különböző időpontokban és módokon kell használni.

A kertészetben leggyakrabban használt trágyafajták a következők:

  • Csirke 
  • Tehén 
  • Ló 
  • Juh 
  • Kecske
  • Sertés 

Mivel a trágya különböző mennyiségű tápanyagot tartalmaz, gondosan kell kijuttatni azokra a növényekre, amelyeknek magasabb tápanyagra van szükségük. Ideális esetben a legjobb trágya a kertben a csirke, mivel nagyon magas a nitrogéntartalma, amire minden növénynek szüksége van, de jól kell komposztálni és érlelni, hogy a növények ne égjenek le. A csirke trágya gazdag tápanyagforrás, és legjobb ősszel vagy tavasszal kijuttatni, miután komposztálódott. Hasonlóképpen, a tehéntrágyát előzetesen komposztálják a jobb eredmény érdekében. A juhtrágya nitrogéntartalma magas, de a többi makrotápanyagban alacsonyabb; pelletmérete miatt azonban gyorsan komposztálható hulladék.

A lótrágya hosszabb ideig tart, és a tehéntrágyához hasonló tartalommal rendelkezik, de nagyobb mérete és az állatok által megemésztett gyommagok miatt sokkal tovább tart az öregedés és a komposztálás. A legjobb trágya a kertben valóban attól függ, hogy mihez juthat könnyen. Ezen fajták bármelyike ​​jótékony hatással lehet a talajra. Csak ne felejtse el hagyni, hogy a trágya legalább 6 hónapig vagy tovább komposztálódjon, vagy nyersen adja hozzá, és legalább egy szezonnal az ültetés előtt a talajba forgassa.

A szerves trágya nem szennyezi a környezetet, a talajt és a vizeket. Ugyanakkor nemcsak minden szükséges tápanyagot biztosít a növényeknek, de javítja a talaj szerkezetét és a vízgazdálkodását is. Szellősebbé, porhanyósabbá teszi a talajt és nem utolsósorban, kiváló táptalajt jelent a fontos mikroorganizmusoknak is.

A szerves trágya tehát szinte minden szempontból előnyösebb, csak körülményesebb a kijuttatása a talajba, de érdemes időt és energiát áldozni rá, hiszen így egészségesebb növényeket termeszthetünk.

A bejegyzés a

https://www.gardeningknowhow.com/composting/manures/manure-pros-cons.htm

alapján készült.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM