Barion Pixel

A juh gyapjú felhasználása a kertben

fotó: pixabay

Juhfarmon vagy annak közelében élve, esetleg a környező vidéken sétálva gyakran találhatók gyapjúcsomók a földre szórva, a lombozatba vagy kerítésbe akadva. Ezt az erőforrást néha a helyi vadon élő állatok használják – fészkek készítésére vagy búvóhelyeik kibélelésére. Általában egy idő után egyszerűen lebomlik, és visszatér a rendszerbe. A kertészek azonban fontolóra vehetik, hogy ezt a juh gyapjút különféle célokra használják fel kertjükben. Íme néhány dolog, amit meglehet tenni a juh gyapjúval a kertben:

Gyapjú használata kártevőirtásra

fotó: pixabay

A természetes, mosatlan gyapjú (néha zsíros gyapjúnak is nevezik) gazdag lanolinban, egy természetes olajban, amely állítólag bizonyos kártevőket, köztük a csigákat is elriaszt. Egyesek szerint a gyapjú durva textúrája az oka, hogy a sérülékeny növények tövébe helyezve gátat jelenthet a meztelen csigák ellen.

Gyapjú komposzt

A megdöbbentően alacsony árak miatt, amelyeket a gazdálkodók ma a textilipar gyapjújáért kaphatnak, sok juhtenyésztő keres alternatív módszereket a gyapjúból való pénzszerzésre. Az egyik fontos ötlet a kertészek számára az, hogy a juh gyapjút más biomasszával együtt kerti komposzt készítésére használják – ez egy környezetbarát tőzegmentes alternatíva. Kis mennyiségben hozzáadott juhgyapjú normál komposzthalomban is felhasználható, és lebomlik, hogy termékenyebbé tegye a talajt.

Gyapjú használata szigetelésként vagy talajtakaróként

A juhgyapjú kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy másik módja annak, hogy egyes gazdálkodók némi pénzt kereshessenek a gyapjúból, ha eladják azokat építőipari felhasználásra, házak szigetelésére. A juhgyapjú szigetelés környezetbarát választásként is használható istállók, nyaralók vagy egyéb kerti épületek szigetelésére, mint például a csirkeól vagy más állattartó szigetelésére. Kis mennyiségű zsíros gyapjút be lehet tölteni egy fészerbe vagy ólba, hogy távol tartsák a hideget.

A juhgyapjú nehéz talajtakaróként is használható, amely segíthet megóvni a növények gyökereit a téli fagyoktól. A juh gyapjú talajtakaróként való használatának egyéb előnyei is vannak. Természetesen biológiailag lebomlik, és idővel termékenyebbé teszi a talajt. Ezenkívül segít megőrizni és megtartani a vizet, hatékony a gyomirtásban.

Gyapjú felhasználása kerti zsineg készítéséhez

Természetesen hagyományosan a juh gyapjút megmossák, kártolják, majd megfonják, hogy fonalat készítsenek belőle. A bárány gyapjú fonalat számos kötött ruha készítésére használják, de környezetbarát alternatívát is készíthetnek az importált juta vagy műanyag kerti zsineg helyett.

Fotó: pixabay

Ez a hasznos anyag számos  területen alkalmazható a kertben. Tehát ha  a környéken bőségesen található  juh gyapjú, érdemes  elgondolkodni azon, hogyan használható fel.

A bejegyzés  a gardenergardens írása alapján készült.

https://www.gardenergardens.com/listing/uses-for-sheep-s-wool-in-the-garden

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM