Barion Pixel

NÉGY ok, hogy GYAPJÚT kezdjünk használni a KERTBEN

Aki a legtöbbet szeretné kihozni a kertjéből, annak egész évben rengeteg munkája van a növényeket ültetésétől, a kert gondozásán át a következő évi palántázást megtervezéséig. A kertészkedés így valóban egy egész éves tevékenység, legyen szó balkonládákról egy kis teraszon, magaságyásról vagy akár az udvar nagy részén kialakított kertről – a gyapjú felhasználásával elősegítheti a növények fejlődését.

A világjárvány és az energiaválság számos kulturális és életformabeli változást idézett elő; elsősorban azt, hogy a családok több időt töltenek otthonukban, törekszenek az önellátásra. Amerikában a kertészkedés, mint hobbi reneszánszát éli! Albert Wilde-dal, a Wild Valley Farms tulajdonosával és a utahi Croydonban élő 6. generációs birkatenyésztővel készült interjúban arról olvashatunk, hogy a gyapjú hogyan jelenik meg ezekben az új családi kertekben.

Amikor megnyírnak egy birkát, van egy úgynevezett „hulladékgyapjú.” Ez a gyapjú a birka hasából vagy hátsó oldaláról származik, és gyakran elszíneződött, vékony, és általában nem tekinthető értékesnek.

 Mivel az egyes juhokból származó gyapjúhulladék akár 20%-ot  is kiteszi, Wilde úgy gondolta, hogy talán hasznosítható lenne. Miután számos egyetemmel és tanácsadóval együttműködve igazolta a gyanúját, miszerint a gyapjú értéket jelenthet bármely kertben, az ötlet már „csak úgy jött magától”.

A „hulladék gyapjú” kerti használatának előnyei:

– gyorsabb növekedés a zöldségeknél
– Vízmegtakarítás
– Lazítja a kemény agyagos talajokat
– Kártevőírtás
– Teljesen természetes/szerves anyag
– És ami talán a legfontosabb, azok a birkatenyésztők, akik eddig mindössze 5 centért árulták a hulladék gyapjút, most ennek több mint tízszeresét kaphatták.

Egy szabadalommal Wilde gyapjú pelleteket dobott piacra – hasonlót a trágya pelletekhez, amely talán jobban ismert, de ezek 100%-ban helyi gyapjúból készülnek, kisebbek egy fillérnél, és a növények táplálására használják. Bár még mindig nem terjedt el, a gyapjú használata a kertben, de kezdtek megismerkedni vele az emberek. A Vermonti Egyetem Fenntartható Mezőgazdasági Központja jelenleg egy olyan tanulmányon dolgozik, amely a kertben pelletizált gyapjú felhasználását foglalja magában a foszfor csökkentésére és a szén megkötésére, így megelőzhető a foszforkimosódás következtében kialakuló eutrofizáció Vermont természetes vizein. Kétségtelen, hogy a gyapjú használata a kertben számos előnnyel jár, íme 4 dolog, amit tudni kell a gyapjú kerti használatáról.

Ici-pici gyapjú pellet. Kép: az eredeti cikkből

Gyapjú műtrágya helyettesítőjeként

A Utah Állami Egyetemmel együttműködve Wilde gyapjú pelleteket fejlesztett ki kezdetben növények táplálására. A növényeknek nitrogénre, foszforra és káliumra van szükségük a növekedéshez. De legnagyobb szükségük a nitrogénre van. 

  • Ha komposzttal segíti kertjének növekedését, 1-2% nitrogént kaphat. 
  • Ha baromfitrágyát használ, 4,5% nitrogént kaphat. 
  • A juhgyapjúval 9,3% és 14% közötti nitrogént kapunk. 

Amikor Wilde és csapata elkezdte tesztelni a magas nitrogén hatását, rájöttek, hogy míg más szerves trágyával a biokertészetek körülbelül 76 napon belül tudják piacra vinni az üvegházban termelt bioparadicsomot, a gyapjú pellet a magas nitrogéntartamával a bioparadicsom akár 38 napon belül piacra kész! Szórjon néhány gyapjú pelletet a földbe együtt a maggal, és nézze meg a növények növekedését.

Mulcsozás gyapjúval

Az iowai Newtonban található Garden Club tagjai azonnal elindulnak a farmra amikor Regina Frahm hívja őket. Regina birkatenyésztő aki eladja a gyapját a helyi kerti klubnak, hogy talajtakaróként használják fel a kertjükben. „Elképesztő, valóban segít bent tartani a nedvességet” – mondja Frahm. Amikor a Garden Club kihajt Frahm farmjára, megveszik azt, ami az eldobott gyapjú lett volna. A kerti ágyásra leterített nyers gyapjú megtartja a nedvességet és megakadályozza a gyomok kihajtását – ez a hagyományos talajtakarás két kulcsfontosságú összetevője. A szalmatakarás használatának egyik ellenérve, hogy túl gyorsan lebomlik, lehetővé téve a gyomok növekedését, és szabaddá teszi a talajt, míg a gyapjútakaró hagyományosan legalább két évig tart. És bár nem olyan hatékony a gyomok távoltartásában mint a műanyag……. de 100%-ban természetes összetevőjű, amely egyszerűen elbomlik a földben, miután talajtakaró célját teljesítette. Frahm azt mondja: „A kertészek boldogok, mi pedig a birka gyapjújának minden darabját felhasználtuk.”

nyers gyapjú

a kép eredete:

gyapjú mulcs szőnyeg

Gyapjú a kártevőirtásban

Segít a csigák elleni küzdelemben, mert a csigák nem szeretnek a gyapjú felett mászni. Annak ellenére, hogy nekünk nagyon-nagyon puhának tűnik,  a csigának olyanok a gyapjú pikkelyei mint a szögek. Egy meztelen csiga elrettentő tényezőnek látja, hogy egy szúrós felületen másszon.

gyapjú szálak

a kép eredete

 Wilde számos olyan történetet hallott a gyapjúról, hogy véd a levéltetvek ellen is.

– „Nagyon érdekes, hogy az olyan növények mint az eper, egészségesebbek lettek, mivel a gyapjút szerves trágyaként használják, és ez az, ami valójában távol tartja a levéltetveket… mert az egészségesebb növények kevésbé érzékenyek a betegségekre vagy a kártevőkre.” 

Gyapjú mulcs szőnyeg elhelyezése eper palánták köré

Wilde-nak van egy másik projektje is, amely a gyapjúval és a kártevőírtással foglalkozik. Jelenleg a projekt a vizsgálatok és tesztelések kellős közepén zajlik, de a dolgok pozitív irányba haladnak, és hamarosan még többet tud majd megosztani a gyapjú használatának előnyeiről, a kártevőírtás elősegítésére.

Gyapjú és víz

Mindenki azt a varázslatos dolgot keresi, amely lehetővé teszi számára, hogy nyaralni menjen, és hazatérhessen élő, lélegző növényekhez. Wilde úgy gondolja, hogy a gyapjú lehet a kulcs. Hervadás vizsgálat tanulmányt készítettek, ami azt mutatja mennyi időbe telik amíg egy növény elkezd elhervadni, majd végül elpusztul anélkül, hogy a vizet kapna. Vizsgálatot végeztek 4 hüvelykes edényekben és ezt találták:

hervadásnövény elhalás
hagyományos talaj1-2. nap5-6.nap
gyapjúval kevert talaj7-8.nap14.nap

A gyapjú a saját tömegének 20-30-szorosát képes megtartani a vízben, majd lassan engedi ki. Ez lehetővé teszi, hogy a növények folyamatosan hozzáférjenek a vízhez anélkül, hogy túlöntöznék őket. Ez itt a kulcs – sok anyag képes megtartani a vizet a növény gyökerei mellett, de eddig egyértelműen a gyapjú képes azt a vezető szerepet betölteni, hogy lassan engedje ki a vizet minden növényhez, és akkor amikor arra szükség van. 

Gyapjú pellet öntözés után

„Sajnos a változó időjárás miatt az utóbbi időben egyre több vizet kell adni a növényeknek ahhoz, hogy egészségesek maradjanak” , de a gyapjúval valóban megtakarítható az öntözővíz. Ha úgy dönt, hogy gyapjúpelletet kever a növény talajába, akkor hét napig nem kell tartania attól, hogy a növény elhervad és elpusztul ha nem öntözi.

Ha zöld ökológia láblenyomatra vágyik, és egy természetes módszert keres kertje szebbé, termékenyebbé és hatékonyanbbá tételéhez, fontolja meg a gyapjú bevezetését. A gyapjú szerves anyagként szerepel a Nemzeti Bioprogramban (NOP). Természetes, megújuló, biológiailag lebomló és tartós szál. A fent felsorolt előnyökön kívül megfontolandó, hogy a gyapjú használata a kertben egyben  kíváló lehetőség  a birkatenyésztők támogatására, és talán a nem is olyan távoli jövőben az emberek egyáltalán nem fogják használni a „gyapjúhulladék” kifejezést, hanem csak úgy hogy  „a kerti gyapjú”.

A bejegyzés az americanwool.org. – 4 Reasons to Introduce Wool into your Garden cikke alapján készült.

https://www.americanwool.org/4-reasons-to-introduce-wool-into-your-garden/

A mulcs menüpontban gyapjú mulcs szőnyegek kaphatók különböző méretben és vastagságban.

Hamarosan elérhető lesz a hazai gyapjóból készült pellet termék is, amint megkapja a forgalomba hozatali engedélyt.

Nézzenek körül a webshop-ban, olvassanak a tudástárban bejegyzéseinkről, ismerkedjenek meg a gyapjú mulccsal.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM