Barion Pixel

A LEGJOBB gyapjúfelhasználás otthon és a kertben

2022. augusztus 24

(Az írás a bejegyzés végén található hivatkozás alapján készült)

Amikor a tiszta gyapjút említik meg, a legtöbb embernek egy gyapjú pulóver jut eszébe. A gyapjú azonban rengeteg csodálatos tulajdonsággal rendelkezik, amely sokkal több szempontból teszi hasznossá, mint egy kötött pulóver!

Ha egy tiszta gyapjúszálat megnéznének a mikroszkóp alatt, sok apró pikkelyt látnának.

(A pikkelyes felületnek a nemezelődésnél van fontos szerepe, a hullámosság a fonhatóságot, a nemezelhetőséget, a gyapjúfonalak fedőképességét, a gyapjú meleg tapintását, a sok légzárvány pedig a gyapjúáruk melegtartó képességét befolyásolja – wikipedia)

A tiszta gyapjúszálak felszívják a levegőt és a nedvességet, hogy fenntartsák a hőmérsékletet és a páratartalmat… kicsit olyan, mint egy természetes termosztát. A szálak is fogazottnak tűnnek, ami segít összetapadni, és még több levegőt ejtenek csapdába, hogy elősegítsék ezt a folyamatot.

A tiszta gyapjú anyagként kivételes szigetelő, csodálatos ütésvédelmet nyújt, alakítható és könnyen megmunkálható.

Ahogy nő, a gyapjúszálak megkötik a szén-dioxidot, kivonják a légkörből, és ugyanúgy tárolják, mint a fák.

A gyapjú élettartama megfelelő körülmények között 6-12 hónap. Ezalatt biológiailag teljesen lebomlik, és még értékes tápanyagokat is képes visszajuttatni a talajba.

Ráadásul a tiszta báránygyapjú az egyik legelterjedtebb természetes textil a világon – ezért az a küldetésünk, hogy amennyire csak lehetséges, meghosszabbítsuk az élettartamát, és hasznosítsuk!

A hortiwool, közössége segítségével összeállított egy listát a gyapjú legjobb felhasználási lehetőségeiről a kertben és otthon:

1. Vízmegőrzés a növényeknek

Tudták, hogy a tiszta gyapjú saját tömegének akár 30%-át is képes felszívni a vízben anélkül, hogy érintésre nedvesnek éreznék magukat? Csodálatos vízvisszatartó képessége tökéletessé teszi kapilláris szőnyegezéshez, cserepek és ültetőgépek kibéleléséhez, talajba ásáshoz, vagy egyszerűen csak  a növények köré tekerve az öntözés csökkentése érdekében!

( A gyapjú mulcs szőnyeg méretre vágható így tökéletesen illeszkedik az adott növényhez.)

(fotó: @greenhouseadventure)

2. Tápanyag utánpótlás

A tiszta gyapjú 100%-ban komposztálható. Természetes anyagként 6-12 hónap alatt lebomlik, értékes tápanyagokat juttatva vissza a talajba. Ez tökéletes komposzt támogatást biztosít a nitrátok talajba juttatásához. Rétegezzék be a komposztba, ássák bele a talajba a növények körül, vagy ültessék a gyökérlabda köré, hogy extra táplálékot kapjon.

(A gyapjú mulcs szőnyeg lebomlási ideje akár két év is lehet, vastagságától függően. Talajtakarásra használva segíti, megkönnyíti munkájukat / vagy pihenésüket 😉/, mivel folyamatos védelmet nyújt a gyomok ellen, kevesebb öntönzővíz és trágya szükséges.)

(fotó: @greenhouseadventure)

3. Kaspók bélése

A gyapjú másik zseniális felhasználási módja a kertben a függő kosarak bélelése . Mivel a gyapjú nagyon jól visszatartja a vizet, segít megőrizni a lelógó növények hidratáltságát, és bolygóbarátabb alternatívát kínál a műanyag bélésekkel vagy a kókuszrostokkal szemben, amelyek nagy szénlábnyommal bírnak, mivel nagyon messzire szállítják a világon.

( Hamarosan forgalomba kerülő Fitowool pellet termék hazai gyapjúból készül 😊, és virágcserepekbe is kapható különböző méretben korong alakú gyapjú mulcs.)

(fotó: @greenhouseadventure)

4. Csigák és egyéb kártevők elleni védekezés

A tiszta gyapjú fantasztikus természetes csigariasztó, mivel képes felszívni a nyálkájukat, és  textúrája miatt nehezebben mozgognak, vagyis általában hajlamosak elkerülni, ahol csak lehetséges.

Ha gyapjút helyeznek a növények tövébe, távol tarthatják a csigákat,  valamint hidratálva és táplálva tarthatják a növényeket, miközben lebomlik… mindezt egyszerre! Ha kertészeti gyapjúként használják fiatal növények fedésére, azt is megakadályozhatják, hogy a madarak és más vadon élő állatok károsítsák őket.

(Nem csak a tiszta gyapjú hanem a gyapjú mulcs szőnyeg is segít a csigák távoltartásában ha nincs túl öntözve.)

(fotó: a @squid102-t)

5. Növényvédelem

A gyapjú egyéb nagyszerű felhasználási módjai a kertben hasonlóak bármely más talajtakaró anyaghoz: a tiszta gyapjú képes távol tartani a gyomokat, védelmet nyújt a fagyok ellen, sőt, a közelmúltban tapasztalt szélsőséges hőség ellen is!

Rob Sallotment újra felhasználta az üvegházából származó gyapjút, amely tökéletes kapillárisszőnyeget képzett, hogy hidratálja a növényeit a hőhullám alatt, és a földbe ültette fiatal napraforgónövényeivel, hogy táplálja őket növekedésük során.

(Fotó: @robsallotment)

6. Gyapjú párna töltelék

Akár térdelő alátétre van szükségük kertészeti tevékenységeikhez, akár párnákra kerti padra, asztali készletre, kanapéra vagy például a kenuba a tiszta gyapjú nagyszerű választás.

A gyapjúszálak természetesek, fenntarthatóak és hihetetlenül jól tartják formájukat. Egy gyapjúszál akár 20 000-szer hajlítható meg, mielőtt eltörne!

( Fotó: @lucyberyre)

7. Vadon élő állatok

A vadon élő állatok szeretik a gyapjút. Természetes, tökéletesen állatbarát, és hasonlóan a  gyapjú sokrétű  használatához a kertben, tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas az állatok számára is.

Használjanak tiszta gyapjút sündisznóotthon építéséhez, bogárszállóhoz, méhkasok szigeteléséhez, vagy hagyják kint a madaraknak fészek építéshez. Brales gyapjú párnát használ Fred, a teknősbéka hibernált ágyának aljára.

(Fotó: @brales0)

8. Szigetelés

A gyapjú a  legjobb természetes szigetelő.  Tupsie gyapjúpárnát használt a kémény huzatállóságára, de használhatják kültéri csapok, fészerek vagy csövek szigetelésére is.

Nem javasolt házszigetelésként, mivel ehhez az építési előírásoknak megfelelő kezelést igényel. ( Házak szigetelésére külön kaphatók adalék és vegyszermenetes gyapjú szigetelők.)

(fotó: @tupsie101)

9. Ajtó szigetelése huzat ellen

Ha kiakarják rekesztenia huzatot, miért ne tennék gyapjúval?  Haldane Sheila készítette ezt a nagyszerű, gyapjúval tömött huzat elleni párnát az egyik ügyfelének.

( fotó: @haldane.sheila)


10. Takarók, paplanok és párnák

Míg néhány ember sajnos   allergiás a gyapjúra, valójában ez egy természetesen hipoallergén anyag!

Ha viszketést tapasztalnának, valószínűleg azért van, mert a leggyakrabban használt gyapjút használják, amely sokszor gyengébb minőségű, így nagyobb valószínűséggel karcolja a bőrüket. Ha párnának, vagy paplannak  esetleg szoptatós párnának szeretnék használni, takarják le jól, tegyenek rá jó minőségű huzatot.

(fotó: @taranealarts)

A gyapjú termékek szigorú mosási és súrolási folyamaton esnek át, így tiszta lesz, de ha először ki szeretnék mosni, akkor a kézi mosást javasolt, mivel csak lazán nemezelik össze.

11. Kisállatágyak

A kedvencek kényelméről beszélve.

A tiszta gyapjú természetesen bárányos illata vonzza kedvenceiket, imádják! Változtassák játékká, készítsenek aranyos kisállatágyat, vagy hagyják, hogy órákig játszanaknak rajta!    Tökéletes példa erre ez a fénykép.

(fotó: @willow.out.n.)

12. Kárpit

Csakúgy, mint a töltelékpárnák, a gyapjú is használható tartósabb üléspárnaként. Coorie gyapjút használt a tökéletesen bolygóbarát újrakárpitozási projektjéhez.

(fotó: @coorie.comforts)

13. Műalkotások

Az igazán művészi emberek számára a tiszta gyapjú csodálatos textilként is szolgálhat, amelyből köthetnek, festhetnek, vagy az iskolai szünidő alatt művészeti és kézműves foglalkozásokhoz használhatják.  Liz Rumble megalkotta ezt a szép tűvel nemezelt nyulat!

(Fotó: @lizrumble)

A gyapjú felhasználása a kertben, otthon és még távolabb is végtelen!

Kövessenek minket a közösségi médiában, nézzenek körül a webshop-ban, olvassák el a bejegyzéseket és a véleményeket termékekről.

Az eredeti cikk a hortiwool.com oldalán olvasható: „The BEST Uses For Wool Around The Home & Garden” címmel.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM