Barion Pixel

Mit tegyek a méhkasaim alá?

(Író: Jaco Stander,2021. október 25)

https://pixabay.com/hu/photos/m%c3%a9hkas-m%c3%a9h-m%c3%a9h%c3%a9szet-2972580/

Amikor elhatározzák hogy méhkast akarnak telepíteni, néhány fontos döntés meghozatalára van szükség. A kézenfekvő döntésen kívül, hogy melyik kaptárstílust használják a szúrós barátaiknak és hogy hová helyezzék el őket, van egy másik dolog, amire érdemes gondolni: mit tegyenek a méhkas alá?

Bár egyszerű kérdésnek tűnik, hogy mit helyezzenek el a méhkasok alá, a válaszok eltérőek, mint számos méhészeti dolog. 

A kaptárállvány körül és alatt a talajnak szilárdnak és vízszintesnek kell lennie, anélkül, hogy bármi nőne alatta.

Melyek a legjobb dolgok, amelyeket a méhkas alá rakhat? Tartson velem, miközben megnézünk néhány olyan anyagot, amelyet a kaptár alá helyezhet a barkácsprojektektől kezdve a könnyen elérhető termékekig.

Először ellenőrizze a területet

A méhkasokat mindenféle helyen tarthatja. A méhek hozzászoktak, hogy kaptáraikban, magasan, fák között éljenek, ezért úgy tűnik, hogy a méhek nem foglalkoznak a helyükkel, amíg az megfelel az igényeiknek és szükségleteiknek. Azonban van néhány alapvető dolog, amelyet méhészként figyelembe kell venni a kaptárak felállításakor.

Mivel a kaptárak nagyon gyorsan megnehezedhetnek, a kaptárok alatti talajszintnek vagy magának a kaptárállványnak szilárdnak és vízszintesnek kell lennie. Ha nagy méhcsaládja van, és felborulnak az egyenetlen talaj körülmények miatt, melynek oka lehet az átázott, laza talaj vagy a gyenge kaptár állvány, akkor az bajt okozhat, és rossz méhtenyésztőnek érezheti magát.

Ez nem valószínű, hogy megtörténik, ha kaptárát vagy kaptár állványát szilárd talajra vagy akár cementlapokra helyezi. A legjobb, ha a méhészeti felszerelés beállításakor szintezőt használ, ahelyett, hogy szabad szemmel nézné a kaptárak beállítását.

A kaptárállvány használatával nem csak a méhészkedést és az életét könnyíti meg, hanem meghosszabbítja a fa (kaptár) élettartamát is. Ezenkívül megvédi méhcsaládját és méhkasát a kaptárrablóktól és a ragadozóktól, például a borzoktól.

Talajtakarók, amelyeket a méhészetben a kaptárak alatt használhat

A talaj típusa végső soron meghatározza, hogy milyen típusú anyag lenne a legjobb az Ön helyzetében. Fontos szem előtt tartani, hogy a méhkaptáraknak azon a helyen kell lenniük  ahol a mézelő méhcsaládok dolgoznak!

A következő lista néhány lehetőséget kínál azokra a lehetőségekre, amelyeket a méhészek általában a méhkasaik alatt használnak. Némelyikük vonzóbb, míg mások praktikusak is lehetnek!

  • Térburkoló kövek, például 12 × 12 cementkövek a kaptárak alatt és körül.
  • A száraz faforgács tökéletes, ha a talaj jó vízelvezetésű.
  • Mulcs. A vastag talajtakaró képes megtartani a nedvességet.
  • Szőnyeg maradványok a kaptárak köré.
  • Zöld kültéri  műanyag szőnyeg.
  • Gumi szőnyegek, tetején lenyomattal.
  • Fekete műanyag szőnyeg, tetején zúzott kőzet.
  • Rövidre vágott fű, és alacsony növésű talajtakaró, mint például kakukkfű vagy kúszó jenny (lizinka).
  • Maradék tetőzsindely.

Legyen növényzet a méhkasok alatt?

https://pxhere.com/hu/photo/536167

Van néhány olyan ok, amelyek miatt mindenképpen logikus, hogy a méhészetben a méhkasok alatti talaj fű- és gyommentes legyen. Ha fű növekszik a kaptárak alatt, karban kell tartani, gyakran  kell nyírni.

A méhek bizonyosan nem rajonganak a fűnyírók zajáért. Ironikus, hogy a növényzet nyáron igényli a legtöbb gondozást,az évnek ugyanabban az időszakában, amikor a kolóniák populációi a legnagyobbak lesznek.

A kaptárak tövében növő magas gyomok vagy virágzó virágok gyönyörűek lehetnek, de könnyű utat tesznek lehetővé a hangyák és más típusú kártevők számára, hogy bejussanak a kolóniába. Lehet, hogy egy gyönyörűen parkosított méheskertre vágyik zöld növényekkel a kaptárai alatt és körül, de lehet, hogy ez szinte lehetetlen.

Nagyon nagy oka van annak, hogy miért kerülje el a növényzetet a méhkasok alatt, amelyeket kis kaptárbogarakként (SHB: Small Hive Beetles) ismernek.

A kis kaptárbogarak a mézelő méhcsaládok hatalmas kártevője. Ha nincs ilyen kártevő az Ön régiójában, akkor folytathatja ötleteit a gyönyörű és örökzöld méhészettel kapcsolatban.

Ha vannak ilyen bogarak a környéken, akkor is tud gyönyörű méhészeti elrendezést készíteni, azonban ügyelnie kell arra, hogy elkerülje a kis kaptárbogarak bátorítását. Sok méhésznek több csapdája és protokollja van azokra a helyzetekre, amikor meg kell küzdeniük a kis kaptárbogarak ellen. Néha ezek a módszerek működnek, néha pedig egyáltalán nem.

A bogárlárvák kimásznak a kaptárból, hogy a talaj belsejében imágóvá bábozódjanak. Ha nedves vagy nyirkos talaj van a méhkas alatt vagy körül, akkor ezeknek a bogaraknak sokkal könnyebb dolguk lesz megfertőzni akár halálos betegséggel is a méh kolóniát,

Kulcsfontosságú annak megértése, hogy ezek a bogárlárvák nagy távolságokat képesek megmászni. Ennek ellenére ez nem ok arra, hogy bátorítsák őket. Néhány ragadozó talán szívesen eszi meg őket a nedves talaj megtalálására tett út során.

Méhészként az a célunk, hogy akadályt hozzunk létre kaptáraink és a körülöttük – alattuk lévő talaj között. Lehet, hogy ez nem a tökéletes hosszú távú megoldás, de minden bizonnyal jobb, mintha nem tenne semmit, és hagyná, hogy károsítsák a méheit!

Következtetés

Mindig jobb, ha a kaptára alá helyez valamilyen alapot, a fent egyértelműen kifejtett okok miatt. Segít kiválasztani a legjobb anyagot a kaptár alá, ha szem előtt tartja a karbantartási igényeket. Az anyag egész szezonban kibírja, a fű nem nől magasra vagy nyírást igényel?

Azokon a területeken, ahol a kis kaptárbogarak nem jelentenek problémát, számos lehetőség közül választhat. Azok számára, akik Bogár-vidéken élnek, a kaptáraik védelméről hozott döntések hatással lehetnek valamennyi méhcsalád egészségére.

Ha szem előtt tartja ezt az informatív cikket, alapos döntést hozhat arról, hogy mit tegyen a méhkaptárak alá, ezzel biztosítva a szúrós barátai biztonságát és jólétét!


https://beekeepingtrove.com/what-should-i-put-under-my-beehives/

Eddig tartott a cikk. 

Engedelmükkel szíves figyelmükbe ajánljuk a webshopunkban megvásárolható gyapjú mulcs szőnyegeket, amelyek egy vagy két évet is kibírnak. Kiíváló gyomelnyomók, tiszta környezetet biztosítanak a kaptárrak körül, nincs sár, lebomlása során nem szennyezi a környezetet és a kaptárakhoz hőszigetelőként is használható.

https://pixabay.com/hu/photos/rovar-m%c3%a9h-rovartan-faj-beporz%c3%a1s-7389497/
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM