Barion Pixel

Mire jó a gyapjúmulcs

   

A lista végtelen! Vásárlóink a gyapjú mulcs folyton egy-egy újabb felhasználási módjáról számolnak be, itt van néhány példa a legnépszerűbbek közül:   

 •     Kert, veteményes  vagy magaságyás talajtakarása 
 •     Ágyások beültetésekor gyomok, csigák és elleni védelem
 •     A fagyérzékeny növények védelme és melegen tartása télen
 •     A fák gyökerei köré kötve, hogy megvédje őket átültetéskor
 •     Kapilláris hatás a cserepes növények esetében
 •     Palántanevelésnél
 •     Méhkaptárak izolálása

Szeretne többet megtudni ezekről a módszerekről? Olvasson tovább! Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a gyapjú mulcs felhasználásának különböző módjait.

 • Gyapjú mulcs a kert, veteményes  vagy magaságyások talajtakarására
 • Gyapjú mulcs a gyomok és a csigák elleni védelemben

Mindössze annyit kell tennie, hogy leteríti a gyapjú mulcs szőnyeget a védeni kívánt területre, és ollóval kivágja a növények helyét majd leszúró tüskékkel rögzíti! 

Vásárlóink között sok a biokertész és zöldségtermesztő, akik vegyszeres gyomirtás nélkül szeretnének termeszteni, és a kertészeti gyapjú mulcs szőnyeggel ezt lehetővé is tesz, mert egyszerűen mechanikai úton elfojtja a gyomokat. A gyapjú textúráját nem kedvelik a csigák és a meztelencsigák, így hatékonyan távol tartja őket.

 • Gyapjúmulcs felhasználása a fagyérzékeny növények védelmére és melegen tartására a téli hónapokban

A kerti gyapjú mulcs fagyérzkeny növények védelmére téli takaróként is használható. A vékony mulcsszőnyeget a cserepek vagy az egész növény köré tekerheti, hogy kellemes áttelelő helyet biztosítson a növényeknek.

 • Gyapjúmulcs felhasználása fák átültetésekor a gyökerek köré kötve

A fák nagyon érzékenyek, valódi szelíd óriások, és a gyökérrendszerük körül fejlődő gombák ökoszisztémájára támaszkodnak. Ha e természetes hálózat nélkül ültetik át őket, akkor nehézen nyerik ki a tápanyagokat a talajból és akár el elpusztulhatnak, amit persze nem akarunk! Ebben segíthet a gyapjú mulcsból készült kerti mulcsszőnyegünk. Helyezze az átültetendő fát vagy növényt a biológiailag lebomló szőnyegre és burkolja be az egész gyökérlabdát. Használjon kender (pl spárga) vagy hasonló lebomló zsineget a szőnyeg összekötözéséhez, és ültesse el, ügyelve arra, hogy fát ne ültesse mélyebbre, mint az eredeti szint. A gyapjú mulcs szőnyeg megtartja az eredeti talajt, így az átültetés nem fogja „sokkolni” a fát. A gyapjú megtartja a vizet, táplálja a fát a korai időszakokban, mivel lassan bomlik le miközben értékes tápanyagok szabadulnak fel a talajban. 

 • A gyapjúmulcs kapilláris hatása

Észrevette, hogy néha, amikor öntözi a cserepes növényeket, a víz egyszerűen átszalad a cserépen? Ez gyakran a szárazabb növényeknél, kiszáradt virágföld esetén a legrosszabb. Ez tovább súlyosbítja a kiszáradás okozta stresszt, mivel a víz kifolyik, nem pedig beszívódik a talajba és kimossa a tápanyagokat is. Ha a ha a cserép aljába tesz egy gyapjú mulcs szőnyegdarabot, a gyapjú mulcs magába szívja a vizet, és mivel higroszkópos, meg is tartja azt, és lassan adagolja vissza a növénynek. Ugyanakkor a gyapjú mulcs nem egy vízzáró, hanem egy vízszabályozó réteg, túlöntözés esetén át is ereszti a felesleges vizet, és edény alján lévő kis lyukak lehetővé teszik, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon, így nem rohad be a gyökér. A cserépben lévő talajt felülről gyapjú mulcs koronggal takarva ez a vízszabályozó hatás fokozható.

 • A gyapjúmulcs szőnyeg felhasználása palántaneveléshez

Csíráztatott valaha magvakat papírtörlőn? A gyapjú mulcs szőnyeg tökéletes életfeltételeket biztosít a kis magvaknak és a szőnyeg darab a maggal együtt elültethető! Ossza el a magokat a szőnyegen úgy, hogy csírázás után a szőnyeget a magok körül ollóval egyszerűen apró darabokra vághassa. A csírázásnak indult magokat a szőnyegdarabbal együtt kis cserépbe lehet ültetni, így a meg egyáltalán nem sérül.

 • A gyapjúmulcs szőnyeg méhkaptárak szigeteléséhez 

Télen a fából készült méhkaptárakat védeni kell a lehűléstől, de olyan anyagra van szükség, ami könnyen szellőzik, nem penészedik, természetes, de mégis jól tartja a hőt. A gyapjú mulcs szőnyeg tökéletesen megfelel, ollóval könnyen méretre vágható, alakítható.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM