Barion Pixel

A téli hideg hatása a méhek immunrendszerére

fotó: (link)

A Journal of Advanced Research folyóiratban megjelent kutatás szerint a Mezőgazdasági Kutatási Szolgálat tudósai és kínai kollégáik egy specifikus anyagcsere-útvonalat azonosítottak, amely szabályozza, hogy a mézelő méhek hogyan osztják fel szervezetük erőforrásait, például az energiát és az immunválaszt olyan stresszhatásokra reagálva, mint a téli hideg hőmérséklet.

Ennek anyagcsere tútvonalnak van az eddigi legerősebb kapcsolata a mézelő méheket sújtó jelentős áttelelő kolóniaveszteséggel, amely az elmúlt 15 évben oly sok aggodalmat keltett a méhészek és a gazdálkodók, különösen a mandulatermelők körében – mondta Yanping “Judy” Chen rovarkutató, aki a vizsgálatot vezette.

Chen a marylandi Beltsville-ben található ARS Bee Research Laboratory munkatársa.

A „jelátviteli” útvonal szabályozza a SIRT1 fehérje fokozott és csökkent szintézisét, amely a sejtek élettartamát, az anyagcserét és az anyagcsere egészségét, valamint a stresszel szembeni ellenállást segítő fehérjecsalád egyike.

   „Azoknál a mézelő méheknél, akiket csupán 28 oC-os (82,4 F-os) hidegnek volt kitéve öt napon keresztül, csaknem háromszor alacsonyabb SIRT1-szintet és szignifikánsan magasabb kolóniapusztulást tapasztaltunk, mint a 34-35 °C-on tartott méheknél. (93,2-95 F), ami a méhkaptárban lévő mézelő méhfürt optimális maghőmérséklete télen” – mondta Chen.

A kutatók azt is megállapították, hogy a hideg stressz alatt álló méhek megnövekedett fertőzési kockázatnak vannak kitéve, ami növeli a kolóniák elvesztésének valószínűségét.

Ha például a mézelő méhcsaládokat Nosema ceranae intracelluláris microsporidia parazitával oltották be, és 34 °C-on tartották, a túlélési arányuk 41,18 százalék volt, míg a 28 °C-os hidegstressznek kitett kolóniák halálozási aránya öt napig 100 százalékos volt.

„Tehát ez azt mutatta, hogy a SIRT1 jelátviteli útvonal elsősorban a hideg stresszre reagál, nem pedig a kórokozókra” – mondta Chen.

„Tanulmányunk azt sugallja, hogy az áttelelő méhek kaptárhőmérsékletének fenntartásához felhasznált energia mennyisége csökkenti az immunfunkciókhoz rendelkezésre álló energiát, ami miatt az áttelelő méhek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre. mindez nagyobb téli telepveszteséghez vezet.”

Chen rámutat, hogy ez a kutatás ígéretes utat kínál új terápiás stratégiák kidolgozásához az áttelelés és az éves telepveszteség mérséklésére.Ennek egyik módja lehet a SIRT1 fehérje termelésének növelése a mézelő méhek SRT1720 kezelésével, amely egy specifikus SIRT1 génaktivátor, amelyet kísérletileg gyulladás- és rákellenes kezelésként alkalmaznak.

forrás:

https://www.agdaily.com/news/honey-bees-metabolic-pathway-linked-to-winter-colony-loss/

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

info@gyapjumulcs.hu
+36306404389

Agrologica Kft.
Adószám: HU23958131
1088 Budapest, Magyarország
Puskin 15. II.10 / B

G-4DRMNW48RM